logo

Solidariteit met de Mapuche Politieke Gevangenen.

1.- Het Mapuche Volk.

Voor de invasie van de Spaanse veroveraars besloeg de Mapuche Volks Natie een uitgestrekt grondgebied, Waj Mapu (Mapuche gebied) genaamd, in onze taal Mapuzugun. Dit grondgebied werd gevormd door Gulu Mapu (aan de Chileense kant) en Puel Mapu (aan de Argentijnse kant).

Gulu Mapu strekte zich uit vanaf de rivier Copiapó tot aan de Golf van Reloncaví en vanaf het Andesgebergte tot aan de Stille Oceaan.Carolijn Terwindt.

Carolijn Terwindt is antropoloog en jurist. In 2002-2003 deed ze veldonderzoek in Chili voor haar afstudeerscriptie, die uiteindelijk met de H.J. Nieboer prijs beloond werd. In 2009 deed ze vervolgonderzoek in Chili voor haar promotie aan Columbia Law School in New York. Sindsdien werkte Carolijn aan het Max Planck Instituut voor buitenlands en internationaal strafrecht. Momenteel is ze juridisch adviseur bij het European Centre for Constitutional and Human Rights in Berlijn.

Hieronder volgen drie onderzoeksverslagen met betrekking tot de Mapuche Volk.

1. Geweldsmonopolie.

2. Puzzel van Geweld.

3. Ethnographies of contentious Criminalization.

Zij is zo vriendelijk om haar waardevolle onderzoekswerk aan ons ter beschikking te stellen. Onze dan hiervoor.


Geweldsmonopolie

Vraagstelling en outline.

Ik buig me over een concrete case waarin sprake is van een conflict waarin de legitimiteit van (het geweldsmonopolie van) de staat ter discussie is komen te staan. Dit is het zogenaamde “Mapuche conflict” in Chili. Zo wil ik komen tot een beantwoording van mijn vraagstelling:

Wat betekent het voor de strafrechtsketen op te treden in een situatie van conflict, en dan specifiek het Mapuche conflict?.


Puzzel van Geweld

“Mari mari pu peñi ka pu lamngen”

“Welkom in territorium Mapuche”. Zo werd ik verwelkomd door een mapuche activiste toen ik de eerste keer vanuit Santiago in Temuco kwam. En hiermee trad ik binnen in een wereld waar Chili het buitenland is. Het gevoel van Wij en Zij dat me doordrong in mijn gesprekken met Mapuche activisten bleek een cruciaal aspect in het conflict.


Ethnographies of Contentious Criminalization